Veilig online winkelen en betalen

Veilig winkelen

Online winkelen is handig en populair. Maar als het om geld gaat, zijn er ook zwarte schapen. DsiN geeft tips om veilig online te winkelen.

Online winkelen is een van de meest populaire online activiteiten in Nederland: volgens de beveiligingsindex winkelt 70 procent van alle internetgebruikers online. Alleen het schrijven en ontvangen van e-mails wordt door nog meer mensen gebruikt. De mogelijkheden en keuze bij digitaal winkelen zijn geweldig: er zijn geen winkelopeningstijden en het gewenste product wordt handig bij je voordeur afgeleverd. Het maakt niet uit of u bij de verzendgigant of bij een kleine online winkel bestelt.

Kent u de risico’s van online winkelen?

Voor de meeste webwinkels hebben kopers een klantaccount nodig waarin ze hun bestel-, verzend- en accountgegevens opslaan. Veel data dus waar ook oplichters op uit zijn. In principe moet je ervoor zorgen dat je je accounts bij webshops en platformen goed beveiligt, veilige logins gebruikt en sterke wachtwoorden gebruikt. Het bespioneren van toegangsgegevens is het meest voorkomende beveiligingsincident bij online winkelen: ongeveer 8,3 procent van alle internetgebruikers werd er in 2020 door getroffen.

De laatste tijd is er echter ook een toename van fraudegevallen bij online betalingsverkeer (van 5,0 naar 9,7 procent) en creditcardfraude (van 4,5 naar 7,9 procent). Bovendien vermommen oplichters zich steeds vaker als vermeende online winkeliers en lokken ze u per e-mail met onverslaanbare aanbiedingen. Het eigenlijke doel zijn echter vaak de gegevens van de getroffenen, die via geïnfecteerde links of neppagina’s in handen komen van fraudeurs.

Deze regels dient u in acht te nemen

Let op keurmerken: Hoewel de meeste consumenten bekend zijn met keurmerken voor webwinkels, let volgens de DsiN-beveiligingsindex slechts de helft erop. Een blik op het zegel kan nare verrassingen voorkomen.

Koop alleen via websites met een beveiligignscertificaat, zoals bijvoorbeeld Vergelijkeven.

Nepwinkels herkennen: Niet elke online winkel is echt. Wees kritisch als aanbiedingen beduidend te goedkoop lijken. Controleer naast het keurmerk ook de opdruk. Als het internetadres dat in de browser wordt weergegeven afwijkt van de naam van de winkel, sluit u de pagina onmiddellijk.

Wees voorzichtig met rubrieksadvertenties: fraudeurs doen zich ook voor als verkopers en kopers op rubrieksadvertentieportalen. Let op beoordelingen van andere gebruikers en wees sceptisch over aanbiedingen die te goed zijn. Accepteer alleen vooruitbetalingen van betrouwbare aanbieders.

Let op veilige betalingsprocessen: bij het winkelen in winkels kunt u kiezen of u contant, via automatische incasso (bijv. EC-kaart) of met creditcard betaalt – dit is ook het geval op internet. Ook voor internet zijn er aparte betaalsystemen. Met behulp van een eerder aangemaakt account bij een van de betalingssysteemaanbieders voer je bij dit betalingssysteem slechts één keer gevoelige gegevens zoals bankgegevens of creditcardnummers in. Zorg ervoor dat je een beveiligde verbinding hebt als je op internet betaalt. Je herkent dit aan de https-introductie of het slotje in de adresbalk van de browser.

Geen online winkelen in internetcafés: doe alleen online aankopen vanaf uw eigen computer. Uw gegevens zijn minder beschermd in een internetcafé of in het open WLAN. Controleer regelmatig uw bankafschriften.

Eerste hulp bij fraude: Neem bij onbekende incasso’s zo snel mogelijk contact op met uw bank of kredietinstelling en laat de boeking annuleren. Breng de provider op de hoogte en wijzig onmiddellijk uw wachtwoorden voor alle online winkels en serviceproviders die u kent.

Intussen behandelen tal van online gidsen en workshops correct en veilig winkelgedrag op internet. Ook tal van banken geven informatie over veilig online winkelen. Ga na of uw provider ook concrete hulpaanbiedingen voor u heeft.

Veilig online winkelen en betalen
Schuiven naar boven