Schuurschijven

Schuren

Naast een slijpapparaat is het belangrijkste gereedschap voor het slijpen de slijpschijf. Het is een symmetrisch lichaam dat in de slijpschijf wordt geklemd en door elektriciteit in beweging wordt gebracht.

Slijpschijven worden industrieel vervaardigd en bestaan ​​altijd uit slijpkorrel, bindmiddel en poriën, waarbij de slijpkorrel varieert per type. Mineralen, kristallen of andere vaste stoffen zoals korund, siliciumcarbide, CBN of diamant zijn wijdverspreid. Als de draaiende slijpschijf een ander voorwerp raakt, verwijdert hij met behulp van wrijving materiaal – we noemen deze activiteit slijpen, snijden en schuren. Een grinder wordt meestal gebruikt om metaal, hout en glas te slijpen. Andere namen voor slijpschijf zijn doorslijpschijf, slijper of schuurmiddel.

Doorslaggevend voor het slagen van het slijpproject is de pasvorm van de slijpmachine, slijpschijf en het te bewerken materiaal. Als je de weg niet kent en de verkeerde slijpschijf gebruikt, riskeer je schade en slechte slijpresultaten. Versleten slijpschijven of kapotte klittenbandschijven zijn het gevolg. Met de juiste componenten bereiken vakmensen sneller betere resultaten bij het schuren.

Welke slijpschijf voor hout en lichte metalen?

Of het nu in de industrie of in het ambacht is: het bewerken van houten en metalen oppervlakken met een schuurmachine is wijdverbreid. Slijpen is meestal onderdeel van een productieproces voor werkstukken en bevindt zich meestal aan het einde van een productieproces. Het doel van schuren is om een ​​zo vlak en foutloos mogelijk oppervlak te verkrijgen en zo nodig voor te bereiden op latere verzegeling.

Standaard lichtmetalen slijpschijven en hulpstukken kunnen voor de meeste metaalsoorten worden gebruikt. Conventionele maalmaterialen zijn korund en siliciumcarbide. In pure vorm bestaat korund uit aluminium en zuurstof, maar verontreiniging door andere metaaloxiden komt ook veel voor. Afhankelijk van de vervuiling komt korund voor in een grote verscheidenheid aan kleuren. Korund is zeer hard en wordt daarom op verschillende manieren in de industrie gebruikt, onder meer als schuurmiddel. Het witte aluminiumoxide is ideaal voor het slijpen en polijsten van glas of staal. Het roze korund voldoet aan de eisen voor profiel- en vormslijpen. Over het algemeen kunnen korundslijpschijven op verschillende manieren worden gebruikt, maar zijn ze niet geschikt voor extreem harde materialen.

Siliciumcarbide of carborundum is een chemische verbinding van silicium en koolstof. Siliciumcarbide (SiC) is nog harder dan korund en heeft een zeer hoog smeltpunt. SiC-slijpschijven zijn daarom harder en brosser dan korundschijven. Pure SiC is kleurloos, in technische contexten is het meestal groen of zwart. De zwarte SiC-slijpkorrels zijn geschikt voor de bewerking van non-ferrometalen, edelstaal en keramische en minerale materialen. Met het hogere kwaliteit groene SiC zijn vakmensen gewapend voor het slijpen van glas, porselein, marmer, edelstenen en kunststeen.

Welke slijpschijf voor hardmetaal?

Als het om hardmetalen gaat, onderscheiden experts drie groepen: wolfraamcarbide-kobalt-hardmetalen, cermets en hardmetaalsoorten voor staalbewerking. In de industrie worden hardmetalen gebruikt als snijmateriaal of in gereedschappen en machines voor het bewerken van steen. Nogmaals, er zijn niet veel materialen die geschikt zijn voor het slijpen van gecementeerde carbiden. Zelfs harde materialen zoals SiC of korund kunnen het oppervlak van harde metalen niet bewerken, maar warmen op en worden aangetast.

Ambachtslieden hebben daarom ook extreem harde slijpmaterialen nodig om harde metalen te slijpen. Ultraharde slijpmaterialen bestaan ​​uit kubisch boornitride of synthetisch vervaardigde diamant. Ze hebben een veel hogere hardheid dan korund en siliciumcarbide en zijn bijzonder slijtvast. Lage verwerkingstemperaturen voorkomen schade door hitte.

Alle berichten

Taaie harde staalsoorten zoals HSS-staal, warm- en koudwerkstaal en bij zeer hoge temperaturen diamant kunnen met Bornitide-slijpschijven worden geslepen. Diamantkorrels slijpen hardmetaal, glas, keramiek, porselein, vuurvaste stenen, germanium, grafiet, snijkeramiek, silicium, rubber, non-ferrometalen, ijzercarbidelegeringen, nikkel- en chroomlegeringen en kogellagerstaal.

Schuurschijven
Schuiven naar boven