Aluminium: De prijs van aluminium in 10 jaar

Prijs aluminium

De aluminium prijs steeg aanzienlijk in het begin van verleden jaar en zijn nu weer aan het kalmeren. Waar staat de aluminiumprijs over 10 jaar?

Aan het begin van het jaar stegen de aluminiumprijzen aanzienlijk. Het steeg tot een piek van ongeveer USD 3.900/ton. Tijdens de laatste paar handelsweken is het echter afgezwakt tot momenteel USD 2.800/ton. De aluminiummarkt zou dus op middellange termijn tot rust kunnen komen. De prijsstijging sinds maart 2023 is zeker zorgwekkend. Waar staat de aluminiumprijs over 10 jaar?

Waar staat de aluminiumprijs over 10 jaar? Deze vraag is op zich al heel moeilijk te beantwoorden. Omdat het evalueren en voorspellen van aandelenkoersen over zo’n lange periode buitengewoon complex is. Hoe dan ook, bijna niemand kan met zekerheid zeggen waar de prijs van aluminium over 10 jaar zal zijn. Laten we, om de vraag überhaupt te beantwoorden, een vereenvoudiging gebruiken: zal de prijs van aluminium over 10 jaar hoger of lager zijn dan nu?

Aluminium als investering

Deze vraag is gemakkelijker om mee te werken. Maar laten we bij het begin beginnen: is aluminium überhaupt een gevestigde vorm van beleggen en is het ethisch verantwoord? Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of het ethisch verantwoord is. Termijntransacties op reële economische objecten zoals aluminium en de prijs van aluminium bestaan ​​al heel lang. Normaal gesproken zou het zo moeten zijn dat onder meer boeren zich kunnen indekken tegen schommelingen in de prijs van hun producten. Daarbij werd een termijncontract gesloten om de prijs van zijn product, zoals aluminium, volgend jaar vast te leggen.

In de periode die volgde nam het aanbod van diverse producten zoals hefboomcertificaten of warrants op aluminium toe. Grote hedgefondsen proberen genadeloos te profiteren van zowel stijgende als dalende aluminiumprijzen. Men moet zeker niet zulke onnodige zaken doen met belangrijke grondstoffen. Vooral aluminium wordt wereldwijd gebruikt in de voedingsmiddelen- en auto-industrie, of in de bouw- en elektrosector. Wilde speculatie verlaagt indirect ieders levensstandaard.

Toch zijn er aanbiedingen van verschillende instellingen om deel te nemen aan de aluminiummarkt. CFD’s, ETF’s of zelfs de toekomst zelf kunnen worden gebruikt. Aluminium is al geruime tijd ingeburgerd als investeringsvorm. Zo maken fondsen gebruik van de mogelijkheid om mee te bewegen in de prijsbewegingen van de aluminiumprijs. Natuurlijk zijn er ook overeenkomstige bedrijven waarin u kunt beleggen in de vorm van een aandeel.

Aluminium – een veilige investering?

Zoals bij alle vormen van beleggen, is ook aluminium onderhevig aan bepaalde prijsschommelingen. Deze fluctuatie is van veel factoren afhankelijk. In tijden van wereldwijde crises zien we onder andere een stijging van de prijs van aluminium (en andere grondstoffen). In de huidige crisis heeft de prijs van aluminium bijvoorbeeld een nieuw hoogtepunt bereikt. Bovendien kunnen grondstoffen niet naar believen worden vermenigvuldigd.

Aluminium kan, net als tin (tin over 10 jaar), als waardevast worden beschouwd. Veel duurzamer dan papiergeld. Want de veronderstelling dat papiergeld een blijvende, constante waarde heeft, is niets anders dan een illusie. Laten we eens kijken naar de geschiedenis van de waarde van sommige valuta’s (bijv. Turkse lira of Venezolaanse bolívar). Maar zelfs het meest populaire valutapaar in forex trading, EUR/USD, is onderhevig aan enorme waardeschommelingen. Aluminium daarentegen is onderhevig aan een waardestijging, zij het geleidelijk.

Aluminium: De prijs van aluminium in 10 jaar
Schuiven naar boven